najnowsze

Pseudonim: Marzycielka
Imię: Nikoleta
O sobie: Powiadają bowiem, że każdy musi się raz w życiu zakochać, a ja wykręciłam się sianem. /Jane Austen/
Napisanych prac:
- wiersze: 60
- proza: 5
- publicystyka: 5

Średnia ocen: 4.5
Użytkownik uzyskał: 273 komentarzy

Najlepiej oceniane prace:
"Nowe przygody Bolka i..." 28.10.2012
"Wierszyki domowe" 07.12.2012
"Dlaczego ona?" 22.06.2013
"Pamiętnik nastolatki 5" 17.09.2012
"Wichrowe wzgórza" 15.07.2013

Inne prace tego autora:
"Pamiętnik nastolatki 5" 17.09.2012
"Wierszyki domowe" 07.12.2012
"Nowe przygody Bolka i..." 28.10.2012
"Dlaczego ona?" 22.06.2013
"Wichrowe wzgórza" 15.07.2013


Najnowsze recenzje (wszystkie):
"Łopatą do serca" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Stephen King. Sprzedawca..." - zingela
"Kuchenne rewolucje - Nowe..." - jazzu
"System Białoruś" - Edward Horsztyński
"Mechanik Dusz: Autowiwisekcja" - subtelny demon
"Simon i dęby" - Srebrna
"Moods And Messages" - FeliciaM.
"Beyoncé" - FeliciaM.

Nowe przygody Bolka i Lolka- Łowcy tajemnic

Autor książki: Gortat, Illg, Karwan-Jastrzębska, Kosik, Onichimowska, Wojtyszko
Rodzaj: literatura dziecięca
Język: polski
Stron: 223
Wydawca: Wydawnictwo Znak


Cóż, nie pierwszy raz przyznam się bez bicia, że jednak mam coś z dzieciaka. Czytając ,,Nowe przygody Bolka i Lolka - Łowcy tajemnic” nie powątpiewałam w to, iż teraz ta książka intryguje tylko mojego pięcioletniego braciszka. Jak się po chwili okazało, również przeniosłam się w dziecięcy świat i muszę przyznać, że nic tam się od ostatniego czasu nie zmieniło. Może jestem nieco mniej naiwna, wyższa, jednak dalej jest we mnie mała dziewczynka, która wchłania każde słowo tej bajki. Dobrani autorzy- Grzegorz Gortat, Maciej Wojtyszko, Rafał Kosik, Wojciech Bonowicz, Ewa Karwan-Jastrzębska, Anna Onichimowska oraz Jerzy Illg spisali się naprawdę świetnie. Pisząc zbiór opowiadań, pamiętali, że muszą zaciekawić czytelnika, który zapewne będzie dzieckiem, jednak równocześnie przedstawiali rzeczywistość bez ubarwiania, po prostu taką, jaką jest. Zdecydowanym atutem tej lektury są ciekawe, barwne ilustracje, przyciągające wzrok najmłodszych. Myślę, że Katarzyna Nowak dobrze się spisała, ilustrując zmagania bohaterów z coraz to bardziej intrygującymi przygodami. Historie zawarte w książce ukazują wiele możliwości zabawy, która niekoniecznie polega na ciągłym siedzeniu przed telewizorem lub komputerem. Wręcz motywuje do wyjścia na dwór, poszukania przygód w swoim własnym, małym świecie. Dzięki temu wyobraźnia dziecka się rozwija, a dodatkowo, jeżeli przyłączymy się do wspólnej zabawy bądź czytania, możemy wzmocnić więzi z naszymi małymi odkrywcami. Spodobał się mi również obraz relacji opiekun – dziecko. Pisarze podświadomie przedstawiają, iż troska rodziców jest rzeczą naturalną, nie tylko młody czytelnik musi podporządkowywać się poleceniom starszych. Bolek i Lolek w wielu sytuacjach uczą, jak okazać szacunek i postąpić w trudnych sytuacjach, ale, co najważniejsze, robią to plastycznie, niebanalnie, stopniowo i pośrednio. Bohaterowie nie prawią czytelnikowi morałów, nie narzucają żadnych zachowań. Po prostu są fajnymi, sympatycznymi dzieciakami, podobnymi do innych, w dodatku niezwykle zabawnymi. Ciekawym pomysłem jest wprowadzenie związków frazeologicznych, bogatego słownictwa. Myślę, że powinno się wpajać ludziom piękno naszego języka, ale niestety autorzy miejscami zapominali, że odbiorca nie zna pewnych stanów i na tym etapie nie może ich zrozumieć. Poza wprowadzeniem kilku dosyć niefortunnych słów, które potem mały czytelnik może wykorzystać w najmniej stosownych sytuacjach, język jest przystępny. Podsumowując, wzbogacanie zasobu słów dzieci to zjawisko jak najbardziej na miejscu, jednak rozwodzenie się nad tym, co oznacza zrobienie czegoś ,,namiętnie” może dobić każdego przewodnika po książce, nawet jeżeli nie raz doświadczył dociekliwości dziecka. Zbiór opowiadań nie nadaje się do czytania maluchom do około trzech - czterech lat. Taki kochany rozrabiaka, pod naszą chwilową nieuwagę, może potargać kartki, zniszczyć, a nawet, jakkolwiek to nie zabrzmi- zjeść co nieco tekstu. Lepiej dla nich kupić jakąś bajkę z twardymi ,,stronami”, które są bardziej odporne na tego typu działania. Poza tym, tekst nie jest na tyle prosty, by trzylatek zrozumiał, o co chodzi. Uważam jednak, że starsze dzieciaki byłyby książką zachwycone, mimo lat, jakie upłynęły od czasu prawdziwych narodzin głównych bohaterów. Patrząc za okno widzę pierwszy tegoroczny śnieg i przychodzi mi jeszcze jeden pomysł. ,,Nowe przygody(..)” to wspaniały prezent pod choinkę, a, jakby nie było, czas płynie bardzo szybko i nawet nie zauważymy, gdy nadejdą święta. Naprawdę polecam do lektury, niech moc Bolka i Lolka będzie z Wami!

Zalety:
- ciekawe pomysły na zabawę
- zabawne zachowania bohaterów
- wiarygodne ukazanie rzeczywistości
- świetne ilustracje

Wady:
- używanie słów nie zawsze zrozumiałych dla dzieci




Płeć: kobieta
Ocena: 5
Liczba komentarzy: 2    
Data dodania: 28.10.2012r.

1     

jazzu Użytkownik WPMT 04 11 2012 (16:14:55)

Użytkownik ocenił pracę na 5

Dobra, jak powiedziałem tak muszę zrobić. Sorki, że tak późno, ale tutaj rzadko coś ginie:) Jeśli chodzi o recenzję, to generalnie jest w porządku, ale zdarzyło się kilka mankamentów. Głównie zwrócę tu uwagę na ostatnie akapity, bo np. zdanie "Ciekawym pomysłem jest wprowadzenie związków frazeologicznych, bogatego słownictwa.", jest dla mnie skonstruowane w złej kolejności. Otóż lepiej brzmi, jeśli napiszemy, że "ciekawym pomysłem jest wprowadzenie bogatego słownictwa, np. związków frazeologicznych". Też nie rozumiem tego, że odbiorca nie zna pewnych stanów, byłbym bardziej za "pewnymi pojęciami". A co do słów mogących mieć nacechowanie seksualne, bądź wulgarne, ważne by dziecko je znało,ale wiedziało co znaczą. Jeśli ten warunek zostałby spełniony to no problem. No i ostatnie zdanie w ostatnim akapicie - byłbym za "polecaniem lektury":)

Marzycielka Szef wierszy, redaktor prowadzący 28 10 2012 (22:40:53)

Apel do kogoś oceniającego- zjadło mi akapity i nie chce oddać!


Musisz się zalogować aby móc pisać komentarze.

Znak Fabryka Słów Media Rodzina Iskry Purpose Akcent Jaguar W.A.B. Telbit Radwan Piąty Peron WSQN Replika E-tekst Piórem Feniksa Edupedia Audiobook Złote myśli

Statystyki: Wiersze: 9701 | Proza: 2330 | Publicystyka: 721 | Komentarze: 68306 | Użytkownicy: 12452
Online(52): 52 gości i 0 zarejestrowanych: