najnowsze

Pseudonim: Edward Horsztyński
O sobie: http://edwardhorsztynski.blog.pl/ https://www.facebook.com/pages/Whispers-From-Basement/128293687346723?fref=ts
Napisanych prac:
- wiersze: 25
- proza: 16
- publicystyka: 4

Średnia ocen: 4.2
Użytkownik uzyskał: 265 komentarzy

Najlepiej oceniane prace:
"Pamiętnik podczłowieka..." 22.11.2013
"Pornografia" 07.12.2013
"Raz, dwa, trzy - Baćka..." 22.07.2015
"Autodenuncjacja" 15.09.2013
"Wysoko" 04.10.2013

Inne prace tego autora:
"Nasza mowa nie horsza" 29.11.2013
"Podlaski kraj" 09.07.2014
"Pornografia" 07.12.2013
"Piekło, które zamarzło" 20.06.2014
"Bunt" 17.12.2013


Najnowsze recenzje (wszystkie):
"Łopatą do serca" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Stephen King. Sprzedawca..." - zingela
"Kuchenne rewolucje - Nowe..." - jazzu
"System Białoruś" - Edward Horsztyński
"Mechanik Dusz: Autowiwisekcja" - subtelny demon
"Simon i dęby" - Srebrna
"Moods And Messages" - FeliciaM.
"Beyoncé" - FeliciaM.

System Białoruś

Autor książki: Andrzej Poczobut
Rodzaj: Reportaż, polityka, publicystyka
Język: polski
Stron: 248
Wydawca: editio


Jest jak w Matrixie – mówi w książce „System Białoruś” Andrzeja Poczobuta opozycjonista z Grodna. I rzeczywiście, pomimo że system białoruski jest systemem rodem z Matrixa, to jego Architekt nie jest sympatycznym, schludnym staruszkiem jak w filmie braci Wachowskich. Jest prostym człowiekiem z białoruskiej wsi. Był dyrektorem sowchozu, który znęcał się fizycznie nad swoimi pracownikami. Jak taka osoba mogła zdobyć władzę absolutną i zostać ostatnim dyktatorem Europy i to całkowicie legalnie? Możemy się tego dowiedzieć z tej lekko napisanej, zwięzłej, prostej i mocno wciągającej publicystycznej książki Andrzeja Poczobuta. Kiedy mowa o systemie zwanym Białoruś, mowa o Łukaszence i odwrotnie. Jednego od drugiego nie oddzielisz, a Aleksander Ryhorawicz może mówić o sobie tak jak Ludwik XIV: Państwo to JA! Czasem nawet wydaje się, że ostatni dyktator stał się nawet kimś więcej niż władcą absolutnym, o czym świadczy taki dialog: Łukaszenka: Czy poradzicie sobie ze żniwami? Gubernator obwodu brzeskiego Sumar: Nie chciałbym się z Bogiem sprzeczać Aleksandrze Ryhorawiczu, przecież widzicie, jaka jest pogoda. - Przecież ja nie jestem Bogiem. - Wy jesteście trochę wyżej. - Dziękuję. Jak Architekt Matrixa ma wpływ na cały system, nic nie dzieje się bez jego zgody i może zmienić w nim wszystko, tak samo w "Systemie Białoruś" Baćka ma wpływ nawet na pogodę. Książka Poczobuta dzieli się na trzy części. Pierwsza Baćka. Twórca systemu pokazuje jak lekceważony przez przeciwników i próbowany być wykorzystany przez popleczników niegroźny „wujek ze wsi” manipuluje jednymi i drugimi. Sprytnie wykorzystuje media, by zrobić show i zostaje pierwszym prezydentem Republiki Białoruś. Nie bez powodu autor nazywa go „politycznym kamikaze”, gdyż w drodze po władzę absolutną Alliaksandr Łukaszenka często stawiał wszystko na jedną kartę. Kilka razy wydawało się, że przegra, a przeciwnicy później go rozszarpią, to jak widać - złego diabli nie biorą. Poczobut wspomina również o dzieciństwie Łukaszenki, gdzie można zobaczyć jak kształtowały się niektóre cechy jego osobowości. Najmocniejszy cios - uderzający w wolność słowa - dosięgnął tych, którzy przyszłego, bądź świeżo wybranego prezydenta próbowali ośmieszać. Prezydent będący „Wyżej od Boga”, był w dzieciństwie często wyśmiewany i wyszydzany przez rówieśników, toteż po zdobyciu władzy na wszelakie kpiny pod jego adresem odpowiadał brutalnie. Druga część opisuje jak system Białoruś działa, czyli o trzech głównych czynnikach, które Baćka wykorzystuje: chleb, show i strach. Chlebem jest gospodarka, która w 80% należy do państwa. Gospodarka, która ledwo ciągnie i daje iluzję stabilności. Choć pensje i emerytury są zawsze wypłacane w terminie, to jednak są tak niskie, że statystyczny Białorusin zjada 850 kilogramów ziemniaków na rok. Nie tylko dlatego, że "lubiac bulwu Bielarusy". Żywność w sklepach jest o wiele droższa niż w Polsce. Białorusini zarabiają mało, więc zostają ziemniaki lub zakupy w polskich supermarketach. W białoruskiej telewizji, niemal 24 godziny na dobę pokazywana jest twarz Łukaszenki robiącego swój show. Każde spotkanie z prezydentem jest tak starannie wyreżyserowane, że mogłoby się postarać o Oscara. Ale Baćka nie ogranicza swojego przestawienia tylko do telewizji. Zamienił Białoruś w jedno wielkie show, w którym jest gościem honorowym, prowadzącym i producentem w jednym. Trzeci czynnik to strach, którym kontroluje społeczeństwo, dzięki rozbudowanemu szpiegującemu, pałującemu, wtrącającemu do więzienia, wyrzucającemu z pracy lub uczelni aparatu represji. Ostatnia część to „Życie w czasach dyktatury” oczami nauczyciela, biznesmena, emerytki, opozycjonisty, gruzczika i DJ-a. Mogę ich jednak czymś pocieszyć. Ci którzy mieli do czynienia z systemem Windows, wiedzą, że systemy lubią się zawieszać. Czasem zawieszają się, gdy komputer jest zbyt długo włączony, a czasem z powodu różnych błędów i wirusów...




Płeć: mężczyzna
Ocena: 4
Liczba komentarzy: 1    
Data dodania: 24.03.2014r.

1     

jazzu Użytkownik WPMT 25 03 2014 (13:28:36)

Użytkownik ocenił pracę na 4

Trochę opanowałem Twój tekst. Było ciężko, ale nie chciałem za bardzo ingerować w Twój tekst. Recenzja jest ciekawa, jak cały system Białorusi - państwa, którego społeczeństwo chyba nadal potrzebuje wodza. Chociaż nie chce oceniać, może kiedyś wystąpi taki błąd, jaki pojawił się na Ukrainie i społeczeństwo przejrzy na oczy. Problem jest taki, że wtedy pewnie ponownie Rosja pokaże pazury.
Ciekawi mnie określenie "gruzczika", nie mogłem znaleźć do kogo ono się odnosi, możesz mi przybliżyć, któż to?
Wracając do tekstu, pomimo licznych błędów stylistycznych jest dobry, bo w sposób interesujący nawiązuje do książki i może do porównanie do Matrixa ma swoje uzasadnienie. Na portalu nowe akapity tworzymy jako oddzielenie tekstu przerwą (tak jak ja zrobiłem - to na przyszłość). Z jednym zdaniem miałem problem i zostawiłem je jak jest, chodzi o to dotyczące systemu represji. Nie wiedziałem jak to ułożyć by było w miarę poprawnie.
Minusem Twojej recenzji jest brak wymienienia wad i zalet tej książki, bo to by bardzo pomogło potencjalnemu czytelnikowi. Tak czy siak masz ode mnie 4 z plusem i czekam na więcej.


Musisz się zalogować aby móc pisać komentarze.

Znak Fabryka Słów Media Rodzina Iskry Purpose Akcent Jaguar W.A.B. Telbit Radwan Piąty Peron WSQN Replika E-tekst Piórem Feniksa Edupedia Audiobook Złote myśli

Statystyki: Wiersze: 9701 | Proza: 2330 | Publicystyka: 721 | Komentarze: 68314 | Użytkownicy: 12452
Online(26): 25 gości i 1 zarejestrowanych: koka