najnowsze

Pseudonim: DonVendetta
Imię: Dawid
O sobie: "My ludzie umieramy na samą myśl o miłościach, które przepadły na zawsze, o chwilach które mogłyby być piękne a nie były, o skarbach, które mogłyby być odkryte, ale pozostały na zawsze niewidoczne pod piaskami. Obawiamy się sięgać po swoje największe marzenia, ponieważ wydaje nam się, że nie jesteśmy ich godni, lub że nigdy nam się to nie uda. "
Napisanych prac:
- wiersze: 17
- publicystyka: 5

Średnia ocen: 4.6
Użytkownik uzyskał: 77 komentarzy

Najlepiej oceniane prace:
"Street Fighter 4" 24.12.2009
"City of Angels/Miasto..." 18.01.2010
"Rzeczywistość" 17.11.2009
"Misja od Boga" 05.12.2009
"Obłędne dni" 09.12.2010

Inne prace tego autora:
"Zapowiedź/Knowing" 23.12.2009
"Igrzyska Śmierci" 04.02.2010
"Cel " 01.01.2010
"Chcę" 11.07.2009
"Obłędne dni" 09.12.2010


Najnowsze recenzje (wszystkie):
"Łopatą do serca" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Stephen King. Sprzedawca..." - zingela
"Kuchenne rewolucje - Nowe..." - jazzu
"System Białoruś" - Edward Horsztyński
"Mechanik Dusz: Autowiwisekcja" - subtelny demon
"Simon i dęby" - Srebrna
"Moods And Messages" - FeliciaM.
"Beyoncé" - FeliciaM.

Street Fighter 4

Producent: Capcom
Wydawca: Capcom/Cenega Poland
Gatunek: zręcznościowe - walki
Cena: 99,90 zł
Rok Wydania: 02 lipca 2009r.
Nośnik: DVD
Wymagania: Core 2 Duo 2 GHz, 2 GB RAM, karta grafiki 512 MB (spokojnie odpalałem na 256 MB Ati Radeon HD 2400), 10 GB HDD, Windows Vista


Każdy z nas, pewnie pamięta czasy, kiedy to się siedziało przed "pegazusem" i łupało w kultowe gry tj. Tank, Mario, Mortal Kombat, czy starszych braci SFIV. Większość gier z tej firmy, rzecz jasna dostępna była tylko w nielicznych salonach gier(mowa o Polsce), były to tzw. Arcade, gdzie wrzucało się tony monet, by choć przez chwilę pograć w Ulicznego Wojownika i w zależności od wersji pokonać bossa (M.Bison, bądź Akuma/Gouki) Późniejsze lata 90, przyniosły nam serię Street Fighter Alpha(1995-1998), oraz SFIII(1997-1999). Street Fighter III 3rd strike, odniósł wielki sukces i do dziś można go grać przez internet, dzięki emulatorom(www.GGPO.net bądź www.2dfighter.com. osobiście polecam ten 1.) Jednakże wielkim smutkiem jest, to że gdyby nie możliwość emulowania gier, to nie byłoby możliwości zagrać w SF na naszym blaszaku. Jest to wiadoma rzecz, że producenci bijatyk unikają blaszaków, ponieważ klawiatura nie daje nam takiej wygody gry, jak pady z tej czy innej konsoli, a na pewno już nie jak Arcade Stick, które mogą kosztować ponad 200zł. Jednakże paradoksalnie, to właśnie blaszaki mają największy dostęp do takich gier, dzięki właśnie emulatorom do znanych konsol tj. Sega, PlayStation, czy legendarnego "pegazusa". Capcom twórca takich znanych gier jak Devil May Cry(anime o tym samym tytule powstało w oparciu o grę) , czy Resident Evil, który nawet doczekał się trzech filmów fabularnych postanowił wydać Street Fightera IV, oprócz do nowych konsol Xbox 360 oraz PS3, także na PC!!! Tym samym, przerwał długi okres martwej dziedziny nieprodukowanej już dla pecetów przez firmy. Aby w pełni ocenić tą grę, warto zrobić sobie małą powtórkę wszystkich serii, gdyż dzięki temu, będzie można porównać, czy Capcom utrzymał tradycję czy też wkradła się komercja. Cała saga SF była oparta na komiksowym stylu w wersji 2D (oprócz serii Street Fighter EX, o którym nie warto nawet wspominać). Jednakże gra powstała w XXI wieku (gdzie grafika odgrywa ważną rolę) więc nie mogła powstać bijatyka w 2D. Poczęstowali nas dobrą grafiką 3D również w komiksowej wersji. W opcjach, jesteśmy w stanie zmienić np. styl grafiki na np "akwarelę" czy "plastelinę", co daje całkiem ciekawy efekt, jednakże warto liczyć się z tym, że może gra będzie w tedy stanie nam lekko podcinać, jeżeli nie posiadamy jakiejś wyjątkowej "bestii" czyt. PC. Na sam początek gra daje nam możliwość rejestracji w Windows Life, co w przyszłości umożliwi nam na grę online. Po dokonaniu rejestracji przychodzi czas na granie. O ile w wersji SFIII dostajemy szereg nowych postaci, to IV wraca do korzeni (Guile, M.Bison, Cammy, Blanka, Sagat). Oczywiście w tym wszystkim nie mogło również zabraknąć najlepszego i nieśmiertelnego duetu Ryu-Ken oraz wiecznie młodej i pięknej Chun-Li. Do całego grona dojdą jeszcze zawodnicy z serii Alpha, i są to Dan, Rose, czy słynny mistrz Gen(jako jedyny o dwóch stylach w całej historii SF). Nie mogło również zabraknąć nowych postaci tj. np. Seth(boss w tym przypadku)którego sztuką walki jest połączenie najbardziej charakterystycznych "speciali" innych wojowników, Gouken(słynny mistrz Kena- i Ryu), oraz największa gwiazda Crimson Viper(C.Viper w grze). Street Fighter IV jest starą dobrą bijatyką w odświeżonej szacie graficznej. Postacie poruszają się w jednej płaszczyźnie, czyli powrót na stare śmieci. Warto również zwrócić uwagę na areny, na których walka się odbywa. Areny są "żywe". Ludzie machają, skaczą, krzyczą, światła się palą, gasną, samochody na zawieszeniach hydraulicznych balansują. Nie zabrakło tutaj również starej chińskiej uliczki, na której jeździ rowerzysta i wywraca się za każdym razem w innym miejscu. Muzyka świetna, głosy można wybierać Japońskie, bądź Angielskie(osobiście wolę Japońskie, w tedy jest ten fajny klimat, który znam:)). Mamy wiele rzeczy do zdobycia np. kolory do postaci, mamy ich aż 10 do odblokowania, same postacie również są do odblokowania. Jednym słowem, nie można narzekać na monotoniczność gry. Wprowadzili do gry nowy system Super Combo. W każdej rundzie ładuje się nam tzw. Rage, co pozwala nam na wykonanie Ultra Combo, co jest zdolne zabrać nawet 50life baru(pasku życia). Wadą Rage jest to, że w każdej rundzie ładuje się nam od nowa, wiec nie warto oszczędzać go na kolejną, bo go stracimy. Oprócz tego ładuje się nam również pasek Super Combo, co może być wykorzystane do ex special, bądź gdy jest full do Super Combo, który nie jest już tak potężny jak ultra, ale może uratować "cztery litery" i to nie raz. Warto zwrócić uwagę na przeciwnika gdy wykonujemy Ultra Combo, a zwłaszcza na jego oczy ;). Dodano również coś takiego jak Focus Atack. gdy go wykorzystujemy, potrafi uwalić dosłownie przeciwnika na kolana, więc mamy kilka sekund na przejście do Ultra Combo/Super Combo, bądź wykonanie jakiego szalonego combosa tzw. Custom Combo bądź też set-up. Pozwala nam również na obronę jednego uderzenia, przez co teoretycznie nie tracimy życia, ponieważ utracone hp(życie) podczas Focusu regeneruje się nam. Ten atak miał zastąpić parry oraz red parry, który zawładnął serią SFIII. Po przejściu gry i zdobycie wszystkiego co możliwe, mamy również możliwość grania Player vs Player, za pomocą np. klawiatury i zwykłego pada. Taka gra sprawia wiele przyjemności, no i warto pamiętać jeszcze, że mamy dostęp online, a rozgrywki przez sieć, są naprawdę fajną sprawą. Wiem, że w niedalekiej przyszłości ma powstać Super Street Fighter IV, przez co moim zdaniem seria IV będzie podobna do serii Alpha(która chcąc czy nie, cieszy się dużą popularnością). Jednakże z tego co zdążyłem wyczytać, nie będzie już dostępna na PC. Zatem pozostają nam tylko maszyny w salonach gier, bądź zakup konsoli PS3, bądź Xbox'a 360, które do tanich sprzętów niestety nie należą.

Zalety:
- Utrzymana tradycja
- Oprawa graficzna
- Wersja na PC
- Nowe i stare postacie
- Grywalność oraz możliwość grania online

Wady:
- Wysokie wymagania
- Duża cena
- Późna premiera wersji na PC




Płeć: nieznana
Ocena: 6
Liczba komentarzy: 3    
Data dodania: 24.12.2009r.

1     

Jaskier13 Użytkownik wpmt 27 12 2009 (14:07:10)

Użytkownik ocenił pracę na 6

Bardzo sympatycznie i blisko dla czytelnika to ująłeś. Zaciekawiłeś, wciągnąłeś, czyli to, co najważniejsze. Przejrzyście, na temat. Uśmiechałem się, gdy czytałem niektóre zdania, to na pewno na plus. Największym minusem jest to... czemu tak krótko?! :)

aubrey Użytkownik wpmt 24 12 2009 (16:23:40)

Użytkownik ocenił pracę na 6

Całość jest zdecydowanie lepsza niż poprzednia recenzja. Naprawdę widać, że się napracowałeś przy napisaniu tego tekstu, co również trzeba docenić. Fajnie, że opisałeś trochę historię, ogólny zarys gry i wplotłeś w to swoje przemyślenia i uwagi. Jest to pomocne przy teoretycznym kupnie gry. Gdybym miał się kierować tym, co napisałeś, z pewnością bym ją kupił. Recenzja faktycznie na wysokim poziomie, sam również mam słabość do tego typu gier. Oczywiście akceptuję i jako bonus świąteczny potraktuję Cię łagodnie, dając szóstkę(tak serio, to Ty sobie na nią zasłużyłeś). Co tu dużo pisać... świetna recenzja.

kajcio2000 Użytkownik 24 12 2009 (14:15:37)

Użytkownik ocenił pracę na 6

Recenzja praktycznie bezbłędna, fajnie ująłeś w swojej pracy poprzednie części i historię tej gry. Jednak dużo nazw własnych i imion może wprowadzić w zakłopotanie, a z kolei osobie, która nigdy nie miała przyjemności grać w wcześniejsze wersje SF w niczym one nie pomogą. Świetnie, iż są wypisane krótko wady i zalety, bo większość czytelników właśnie na to zwraca uwagę. Wszystko, co powinno znaleźć się w Twojej pracy można odnaleźć. Dużo treść, historii i ciekawych informacji, a mało błędów i niedopatrzeń 6:)


Musisz się zalogować aby móc pisać komentarze.

Znak Fabryka Słów Media Rodzina Iskry Purpose Akcent Jaguar W.A.B. Telbit Radwan Piąty Peron WSQN Replika E-tekst Piórem Feniksa Edupedia Audiobook Złote myśli

Statystyki: Wiersze: 9701 | Proza: 2330 | Publicystyka: 721 | Komentarze: 68305 | Użytkownicy: 12452
Online(42): 42 gości i 0 zarejestrowanych: