najnowsze

Pseudonim: zingela
Imię: Aśka
O sobie: Staroświecka jak przecinek. Wredna i wybredna, z brzytwą zamiast języka. Specjalistka od wzruszeń z głową... w chmurach. Nie lubię błędów językowych. (zingela.wjo.pl)
Napisanych prac:
- wiersze: 5
- proza: 3
- publicystyka: 3

Średnia ocen: 3.8
Użytkownik uzyskał: 70 komentarzy

Najlepiej oceniane prace:
"Ptak z niebem w oczach" 16.08.2013
"W serce" 01.09.2013
"Papieros" 16.05.2014
"Wady posiadania skrzydeł" 10.10.2013
"Za głośno" 27.07.2013

Inne prace tego autora:
"Wady posiadania skrzydeł" 10.10.2013
"Ostatnia spowiedź. Tom II" 16.09.2013
"Ptak z niebem w oczach" 16.08.2013
"Tęcza" 02.08.2013
"Nieuchwytny" 31.07.2013


Najnowsze recenzje (wszystkie):
"Łopatą do serca" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Stephen King. Sprzedawca..." - zingela
"Kuchenne rewolucje - Nowe..." - jazzu
"System Białoruś" - Edward Horsztyński
"Mechanik Dusz: Autowiwisekcja" - subtelny demon
"Simon i dęby" - Srebrna
"Moods And Messages" - FeliciaM.
"Beyoncé" - FeliciaM.

Stephen King. Sprzedawca strachu

Autor książki: Robert Ziębiński
Rodzaj: publicystyka
Język: polski
Stron: 328
Wydawca: Replika


Stephen King jest niewątpliwie królem królów. Pisze bardzo dużo (i bardzo dobrze), nie wstydzi się mówić o tym, co nas boli, czego się wstydzimy, nie boi się tabu, a przy tym wszystkim jest niezwykle skromny. Nic więc dziwnego, że o autorze najstraszniejszych bestsellerów ciągle jest głośno. Stephen King to temat rzeka. Okazuje się jednak, że można zapisać wiele stron opowieściami nie o jego życiu, nie o twórczości literackiej, nie o problemach, które dopadały go stadami. Można napisać książkę o filmografii autora, a Stephen King. Sprzedawca strachu to dowód, że można to zrobić z dużym powodzeniem. Nazwisko Roberta Ziębińskiego pierwszy raz zobaczyłam na okładce książki i musiałam zerkać na nią jeszcze wiele razy, zanim udało mi się je zapamiętać. Robert. Robert. Robert Ziębiński. Ziębiński, Ziębiński, Ziębiński. Nie bez powodu tak je podkreślam. Otóż w moim skromnym zupełnie nie-kingowskim odczuciu o tym panu będzie się dużo mówiło. Stworzył swoisty spis treści filmów, w których nakręcenie zamieszany był Stephen King. Zabrał się za rzecz niesłychanie trudną, bo jak się dowiedziałam, teksty autora Carrie są najczęściej filmowaną literaturą. Oprócz tych najbardziej znanych (Skazani na Shawshank, Zielona mila, Lśnienie) opisał też pokrótce tak zwane dolar babies. Co to takiego? I skąd taka nazwa? Ziębiński pisze o każdym, zapewniam, każdym filmie związanym z Kingiem, o którym słyszeliście. Jakby przeczuwając, że po pozycję mogą sięgnąć osoby niekoniecznie lubiące czytać, dziennikarz nie zajmował się jedną produkcją dłużej niż trzy stron. Jak dużo o Kingu można się dowiedzieć z książki o filmach? Jak napisać recenzję czegoś, na co nie można patrzeć bez odczuwania bólu? Czy King marnował się, pisząc książki, a nie scenariusze? I jak radził sobie jako reżyser? Odpowiedzi na te pytania tylko tutaj. Może teraz trochę o cudach. Nie jestem szczególną fanką prozy Kinga, a już tym bardziej filmów, w których maczał palce. Gdybym miała wybór, na pewno nie zaopatrzyłabym się w tę książkę. Los jednak chciał inaczej. Chciał, żeby książkę o filmach zrecenzował zupełny laik tak w kwestii kina, jak w kwestii Kinga. Otóż pewnego dnia dostałam paczkę. Paczkę, która od początku wyglądała podejrzanie. Zobaczywszy jej zawartość, prawie umarłam ze zdziwienia (swoją drogą, niezły wstęp do przygody z kingowskimi historiami). Skąd? Od kogo? Dlaczego? Zrecenzować? Ale dla jakiego portalu? Sprawa się wyjaśniła. Z grubsza. Kończę z tajemnicami, od tajemnic jest King, a od ich rozwiązywania Ziębiński. Stephen King. Sprzedawca strachu to książka, którą warto przeczytać. Dlaczego? Jest napisana zwięźle i na temat. A w zasadzie tematy - różne, choć wszystkie mają wspólny mianownik. Przy tym Ziębiński ma naprawdę sympatyczny styl. Pisze z humorem, pisze ciekawie, nie można się nudzić. Skoro tematyka mnie nie interesowała, a jednak z niegasnącym zapałem zapoznawałam się z treścią każdej recenzji, prawdziwą radochę będą mieli wszyscy fani twórczości Kinga. Mamy tu kopalnię informacji, żywą pasję autora, sprawny język, błyskotliwy humor i kino grozy. Czy można chcieć więcej? Jasne - można chcieć przeczytać książkę. Rozrywka gwarantowana!




Płeć: kobieta
Ocena: 4
Liczba komentarzy: 1    
Data dodania: 03.05.2014r.

1     

subtelny demon Użytkownik WPMT 12 05 2014 (12:09:34)

Użytkownik ocenił pracę na 4

Bardzo dobra, nieszablonowa, przez co interesująca recenzja. Napisana jasno oraz przystępnie, z uwzględnieniem większości elementów, które taki tekst powinien zawierać. Jedyne, czego mi zabrakło, to "ciemnej strony mocy" (wad). Stąd niższa ocena.


Musisz się zalogować aby móc pisać komentarze.

Znak Fabryka Słów Media Rodzina Iskry Purpose Akcent Jaguar W.A.B. Telbit Radwan Piąty Peron WSQN Replika E-tekst Piórem Feniksa Edupedia Audiobook Złote myśli

Statystyki: Wiersze: 9701 | Proza: 2330 | Publicystyka: 721 | Komentarze: 68314 | Użytkownicy: 12452
Online(29): 29 gości i 0 zarejestrowanych: