najnowsze

Pseudonim: Igussa
Imię: Iga
Skąd: Sulejów
O sobie: Młoda...ale nie głupia... Jestem jaka jestem i już się nie zmienię...
Napisanych prac:
- wiersze: 4
- publicystyka: 3

Średnia ocen: 4.0
Użytkownik uzyskał: 48 komentarzy

Najlepiej oceniane prace:
"Sprężyna" 05.04.2009
"Otchłań" 05.04.2009
"Śmigus Dyngus" 05.04.2009
"Mój stróż" 05.02.2009
"Taka sama" 31.03.2009

Inne prace tego autora:
"Mój stróż" 05.02.2009
"Taka sama" 31.03.2009
"Zmierzch" 13.04.2009
"Codzienność" 12.02.2009
"Śmigus Dyngus" 05.04.2009


Najnowsze recenzje (wszystkie):
"Łopatą do serca" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Stephen King. Sprzedawca..." - zingela
"Kuchenne rewolucje - Nowe..." - jazzu
"System Białoruś" - Edward Horsztyński
"Mechanik Dusz: Autowiwisekcja" - subtelny demon
"Simon i dęby" - Srebrna
"Moods And Messages" - FeliciaM.
"Beyoncé" - FeliciaM.

Sprężyna

Autor książki: Małgorzata Musierowicz
Rodzaj: Obyczajowa
Język: Polski
Stron: 224
Wydawca: Akapit Press


Najbardziej znaną i lubianą, nie tylko przez dzieci i młodzież, ale również przez dorosłych, jest seria książek "Jeżycjada”. Dlatego też chciałabym zachęcić wszystkich do przeczytania najnowszej, osiemnastej już części tej serii, pt. "Sprężyna”. "Sprężyna” ukazała się w listopadzie 2008 roku, została wydana przez Wydawnictwo Akapit Press z Łodzi. Książka zawiera unikalne ilustracje wykonane przez samą autorkę, panią Małgorzatę Musierowicz, absolwentkę Wydziału Grafiki PWSSP. Książka opowiada o losach rodziny Borejków. Akcja rozgrywa się w ciągu kilku czerwcowych dni 2008 roku. Trudno wytypować jednego głównego bohatera, ponieważ wszyscy odgrywają w niej ważną rolę. Najwięcej uwagi autorka poświęca Łusi, Laurze i Gabrysi, troszkę mniej Ignasiowi i Józinkowi, nie zapomina jednak o reszcie rodziny i ich przyjaciołach. Pani Małgorzata Musierowicz mocno podkreśla rolę Gabrysi (głównej bohaterki "Kwiatu kalafiora”) w rodzinie Borejków. Wokół niej, leżącej w szpitalu po wypadku samochodowym, gromadzi się większość pozytywnych bohaterów całej serii, m.in. członkowie rodziny, Profesor Dmuchawiec i Bernard Żeromski. Gabrysia jest pogodną, energiczną, chętną do pomocy osobą i najstarszą z sióstr Borejko. Jest ona "dobrym duchem” domu. Pod nieobecność Mili (głównej bohaterki "Kalamburki”) czuwa nad rodziną. Dopiero po jej wypadku, gdy wszyscy uświadamiają sobie, jak ważną pełni rolę w ich życiu, każdy próbuje pojąć fenomen Gabrysinej dobroci. Wypadek dziewczyny, która chciała uwolnić się od miejskiej gonitwy, jest najsmutniejszym wydarzeniem w książce. Do końca nie opuszcza ona szpitala. Jednak, na spotkaniu autorskim w dniu 12 grudnia 2008 roku w łódzkiej Manufakturze, pani Musierowicz osobiście mi obiecała, że mojej ulubionej bohaterce nic nie grozi i już właściwie opuściła szpital. Za spowodowanie wypadku obwinia się Łusia, która, jako spiritus movens – sprężyna dobrych wydarzeń, namówiła ciotkę do wyjazdu. Łusia – tytułowa Sprężyna - to córka Idy Borejkówny (bohaterki "Idy sierpniowej”) i Marka Pałysa. Jest ona uczennicą III klasy szkoły podstawowej. Dziewczynka uczęszcza do kółka literackiego, prowadzonego przez młodego polonistę, dzięki któremu, jak sama mówi, pokochała gramatykę języka polskiego. Poprawiając błędy językowe i gramatyczne najbliższych, cały czas powtarza: "Nasz Pan Polonista od kółka literackiego mówi…”. Bardzo denerwuje to Laurę, która uprzedza się do nauczyciela Łusi, nawet go nie znając. Laura (jedna z głównych bohaterek książki "Tygrys i Róża”) to córka Gabrysi Borejkówny i jej pierwszego męża Janusza Pyziaka. Jest ona studentką II roku Akademii Muzycznej, gdzie uczy się śpiewu solowego. Jest piękną, młodą dziewczyną, jednak ma trudny charakter. Podczas przypadkowego spotkania zafascynował ją młody mężczyzna, podobnie jak ona zauroczony grą ulicznych wykonawców muzyki Mozarta. Próbuje się do niego zbliżyć, odszukując go w firmie ogrodniczej prowadzonej przez jego ojca. Na koniec, po wielu przygodach Laury, okazuje się, że on... Niestety, nie zdradzę, kim jest ów tajemniczy nieznajomy, zachęcam do przeczytania książki i rozwiązania tej zagadki. Naprawdę warto przeczytać książkę pt. "Sprężyna”, ponieważ zawiera wiele ciekawych i zabawnych sytuacji. Emanuje z niej radość, miłość oraz życzliwość. Uczy, jak ważna jest wzajemna pomoc, w rodzinie Borejków nikt nie zostaje sam, każdy może liczyć na pomoc bliskich. Pokazuje też, ile można zrozumieć dopiero w momencie, gdy dotknie nas nieszczęście, jak można się wówczas zmienić. Przykładem tego jest Laura, która po wypadku mamy uświadomiła sobie, jak bardzo ją kocha i potrzebuje. Z wiecznie niezadowolonej, buntowniczej i "kąśliwej” dziewczyny, staje się miła i pogodna, umacnia więzi z młodszym, przyrodnim bratem, z którym dotychczas tylko się kłóciła. Podobnie i Józinek (bohater "Język Trolli”), dopiero w obliczu nieszczęścia zauważa, że Ignaś, który uratował go topiącego się w jeziorze, to nie tylko "miągwa”. I odwrotnie – Ignaś, widząc topiącego się kuzyna zadał sobie tylko jedno pytanie: "Józef! Miałoby go nie być?!” i bez zastanowienia wskoczył do wody. A przecież do tej pory chłopcy zawsze ze sobą walczyli. Jeszcze raz gorąco zachęcam do przeczytania tej powieści. "Sprężyna” to obraz współczesnych, tak dobrze nam znanych stosunków panujących w rodzinie. Żywe dialogi, wartka akcja, barwny język oraz umiejętnie wstawione cytaty łacińskie przykuwają uwagę czytelnika. Wyławiane przez Łusię i innych uczestników kółka literackiego błędy, zwracają nam uwagę, że również i my kaleczymy język polski, często tego nawet nie zauważając. Książce nie można nic zarzucić, oprócz tego, że jest za krótka. Lektura "Sprężyny” to wielka frajda. Po dwuletniej przerwie miło było mi gościć w wyremontowanej kuchni, zasiąść przy wielkim drewnianym stole. Jednak brakowało mi obecności Mili Borejko, która nadaje wszystkim książkom spokój i rodzinną atmosferę. Polecam tę książkę wszystkim, którzy czytali poprzednie tomy, a także zachęcam do jej przeczytania wszystkich, którzy nie znają tej serii.




Płeć: nieznana
Ocena: 5.833
Liczba komentarzy: 7    
Data dodania: 05.04.2009r.

1     

kajcio2000 Użytkownik 20 07 2009 (10:16:09)

Użytkownik ocenił pracę na 6

Recenzja bardzo mi się podoba , posiada wiele informacji , które zachęcają do przeczytania , ale z drugiej strony recenzja nie jest przepełniona . Powiedziałaś dużo o książce, a jednak zostawiasz jej treść w tajemnicy. Nie ma chyba osoby , której byś nie zaciekawiła Swoją recenzją , a także książką.

m. r. vesper Użytkownik 12 04 2009 (21:43:30)

Użytkownik ocenił pracę na 6

no i całkiem całkiem pisz recenzje, pisz, bo naprawdę nieźle ci wychodzą xD jak wspomnaiła Astrala - dużo lepiej, niż wiersze :) A niech tam.. masz 6 xD za ten kontrast xD

Igussa Użytkownik wpmt 12 04 2009 (21:40:06)

Tak,moje wiersze to porażka.Ale nie szkodzi próbować :)) Dziękuje za oceny

Astralka Użytkownik wpmt 12 04 2009 (21:38:17)

Użytkownik ocenił pracę na 6

Książka nie ma żadnych wad? Wydaje mi się, jakby nie było tutaj obiektywizmu. Ale cała recenzja bardzo dobra, wręcz świetna. Gdy czytałam Twoje wiersze byłam załamana, a tutaj? Proszę bardzo. Jakie miłe i pozytywne zaskoczenie. Brawo :)

BlackQueen Użytkownik wpmt 06 04 2009 (17:55:20)

Użytkownik ocenił pracę na 6

Super. Naprawdę zachęciłaś mnie do przeczytania.

Annabel Użytkownik wpmt 05 04 2009 (21:32:20)

Użytkownik ocenił pracę na 5

Dobre zwroty, ciekawy opis i dużo tajemnicy. Myślę, że całkiem nieźle ci to wyszło.

Pcheła Użytkownik 05 04 2009 (19:51:09)

Użytkownik ocenił pracę na 6

Świetna praca. Naprawdę bardzo mi się podoba i chyba nie mam żadnych uwag. Wszystko jest na miejscu, momenty, w których wstawiłaś cytaty z książki sprawiły, że łatwiej i przyjemniej się czytało. Ogólnie zachęciłaś mnie do przeczytania, a na tym rzecz polega. Jeszcze raz - świetnie. 6.


Musisz się zalogować aby móc pisać komentarze.

Znak Fabryka Słów Media Rodzina Iskry Purpose Akcent Jaguar W.A.B. Telbit Radwan Piąty Peron WSQN Replika E-tekst Piórem Feniksa Edupedia Audiobook Złote myśli

Statystyki: Wiersze: 9701 | Proza: 2330 | Publicystyka: 721 | Komentarze: 68314 | Użytkownicy: 12452
Online(47): 47 gości i 0 zarejestrowanych: