najnowsze

Pseudonim: Ancilla
Imię: Ania
Napisanych prac:
- wiersze: 123
- publicystyka: 3

Średnia ocen: 4.4
Użytkownik uzyskał: 358 komentarzy

Najlepiej oceniane prace:
"***spękane w pół" 08.01.2012
"Zaduma" 02.11.2008
"Żyć dla poezji" 19.03.2009
"Miłość" 28.03.2009
"Rozkosz ostatniej nocy" 19.02.2009

Inne prace tego autora:
"Sonet o fizyce" 04.04.2009
"W nadmiarze piękna" 25.10.2008
"Wywiad z poetką" 27.03.2009
"Opresja" 23.01.2010
"Coraz ciężej" 14.12.2008


Najnowsze recenzje (wszystkie):
"Łopatą do serca" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Stephen King. Sprzedawca..." - zingela
"Kuchenne rewolucje - Nowe..." - jazzu
"System Białoruś" - Edward Horsztyński
"Mechanik Dusz: Autowiwisekcja" - subtelny demon
"Simon i dęby" - Srebrna
"Moods And Messages" - FeliciaM.
"Beyoncé" - FeliciaM.

Pocałunki Wampira- Początek

Autor książki: Ellen Schreiber
Rodzaj: horror, romans
Język: polski
Stron: 216
Wydawca: Nasza Księgarnia


„Pocałunki wampira. Początek.” to cienka lektura, licząca tylko dwieście szesnaście stron autorstwa Ellen Schreiber. Jest to pierwszy tom cyklu. Styl autorki książki jest prosty, młodzieżowy i z pewnością przykuje uwagę nastoletnich odbiorców. Główną bohaterką powieści jest Raven – dziewczyna zakochana od najmłodszych lat we wszelkiego rodzaju wampiryźmie, pasjonująca się ciemnością i mrokiem. Mieszka w spokojnym miasteczku, nazywanym przez nią Grajdołem. Bohaterkę poznajemy już od najmłodszych lat. Jest typem gota, jej szafa wypełniona jest po brzegi ciemną odzieżą. Przez kilkadziesiąt stron książki zapoznajemy się z charakterem i zachowaniem Raven. Jedna nieprzemyślana odpowiedź dziewczyny zmienia diametralnie jej życie. Ludzie postrzegają ją jako dziwaka, śmieją się z jej usposobenia. Warto wspomnieć, że rodzicie Raven w swoich latach młodości byli hipisami. Wychowuje się w domu, w którym nigdy nie brakowało miłości, wspólnych wieczorów filmowych i swobody. Na początku lektury dowiadujemy się, że główna bohaterka ma młodszego brata- Małego Nudziarza, który również odmienia jej życie – rodzice zmieniają swoje priorytety i posyłają córkę do szkoły. Ciągłe kłopoty i wizyty u dyrektora powodują, że dziewczyna jest nielubiana. Często pada określenie \"wampirzyca\". Wszyscy uważają ją za odmieńca. Nie ma znajomych, poza jedną pokrewną duszą- Becky. Najlepsza przyjaciółka od dzieciństwa ,która dobrze traktuje Raven . W dniu jej szesnastych urodzin w mieście rodzą się plotki, że w nawiedzonym domu zamieszkała dziwna rodzina. Oczywiście główna bohaterka jest szczęśliwa i jak najprędzej stara się odkryć kto zawitał w skromne progi Grajdołu. W jej myślach rodzi się teoria, że zamieszkały tam wampiry. Dworska rodzina faktycznie przypomina wampirzą ferajnę. Nie wychodzą za dnia, są bladzi, mają lokaja- Pana Straszydło, a co najlepsze syna Alexandra – najbardziej pociągającego chłopaka na ziemi według naszej bohaterki Chłopiec nie chodzi do szkoły, jest trupio-blady, cały czas przesiaduje na cmentarzu. Bohaterka stawia sobie za punkt honoru odkrycie prawdy, która niekoniecznie przyniesie jej jednoznaczną i wyczekiwaną odpowiedź, a nawet może sprawić, że straci osoby na których jej zależy. W dalszej części powieści śledzimy romans dwojga młodych nastolatków. W zasadzie cała pierwsza część to dążenie Raven do przemiany w wampira, spełnienie jej marzeń. Nasza główna bohaterka staje się dla wielu nastolatków inspiracją, wzorem. Jest silna, ma nieprawdopodobnie ciekawą osobowość. To dziewczyna odważna, pewna siebie, walcząca o swoje najskrytsze, czasem mało realne zamysły. Raven to gotka, u której króluje czerń. Jak większość nastolatek, jest buntowniczką, co objawia się w jej wyglądzie zewnętrznym: glany i mroczny makijaż. \"Pocałunki wampira\" to bardzo przewidywalna książka. Jak w większości literatury dla młodzieży tego pokroju, tak i w tej powieści występuje wątek miłości, przyjaźni, rozpaczy, złamanych serc. Bohaterowie są uczniami szkoły średniej, wchodzą w okres dorosłości. Wadą książki jest jej objętość. Mimo trzech tomów, akcja toczy się bardzo szybko. Powieść jest pisana prostym, lapidarnym językiem. Niestety nie spotkałam się z głębszymi myślami, cytatami. Lektura ma na celu przekazać, informować, rozśmieszyć i zaciekawić. W książce są także ciekawe momenty, szczegółowe opisy stanu zauroczenia, euforii, podniecenia. Między innymi wybrałam poniższy opis stanu zakochania Raven w Alexandrze. „Dreszcz podniecenia, tęsknoty, namiętności przeszywał całe moje ciało – jeszcze nigdy żaden chłopak nie wzbudzał we mnie podobnych uczuć” Najlepsze i najciekawsze zwroty akcji pojawiły się dopiero pod koniec lektury. Obecnie na rynku jest mnóstwo książek o tematyce wampirów, autorzy odgrzewają te same schematy, przez co paranormal romance nie jest już tak entuzjastycznie przyjmowany. Czy sięgnę po kontynuacje? Zapewne tak, ale z ciekawości czy autorka rozwinie historię w dobrym kierunku, czy raczej stłamsi ją zmianami na gorsze. Książka na pewno trafi do dojrzewającej młodzieży, z którą utożsamia się główna bohaterka. \"Wszechświat przypomina płótno nakrapiane lśniącymi, migotliwymi światełkami, wszechobecny obraz, który czeka, żeby na niego popatrzeć. Ale ludzie są tak zabiegani, że go nie dostrzegają. A to najpiękniejsze ze wszystkich dzieł.\"

Zalety:
- przejrzystość
- połączenie humoru ze zgrozą
- charakteryzacja postaci
- połączenie świata nastolatków i dorosłych

Wady:
- prosty, ubogi język
- banalny temat
- zbyt szybko dziejąca się akcja




Płeć: kobieta
Ocena: 4
Liczba komentarzy: 4    
Data dodania: 02.03.2012r.

1     

jazzu Użytkownik WPMT 03 03 2012 (15:17:59)

Użytkownik ocenił pracę na 4

Dlaczego tak bardzo rozbiłaś tą recenzję, skąd tyle w niej powtórzeń (3 akapity z rzędu mają na początku słowo książka)? Język jakim Ty się posługujesz, myślę że trafi do odbiorców książki, a nawet jak będą musieli wytężyć mózgownice, to im chyba nie zaszkodzi. Proponuje jedno, bardziej połączyć te akapity, jeszcze raz sprawdzić stylistykę (np. czy aby na pewno Chłopiec ma być z dużej). No i następnym razem pisać zwięźlej i treściwiej:D masz 4 na zachętę do dalszego pisania:D

Ancilla Użytkownik wpmt 03 03 2012 (11:38:32)

Domyślam się, że może być nieciekawie, bo to moja pierwsza i raczej ostatnia recenzja :D Jestem otwarta na krytykę ;-)

MGryglicki Użytkownik wpmt 03 03 2012 (10:23:59)

Masło maślane i tak pół recenzji, straszny chaos wprowadziłaś. Trzeci i czwarty akapit mnie osobiście wynudziły. Może nie mam zarzutów pod kątem technicznym (chociaż użycie słowa "lapidarne" w recenzji skierowanej do małolat nie jest zbyt komunikatywne...), ale ogólnie, przynajmniej według mnie, dość cienko. Niech ktoś inny jeszcze się wypowie, jak dla mnie do poprawki.

Ancilla Użytkownik wpmt 02 03 2012 (23:18:45)

Edytowałam trzy razy, bo mi się zdjęcie nie wyświetlało, nic poza tym. Już widzę działa, jakieś słabe jakościowo, ale jest


Musisz się zalogować aby móc pisać komentarze.

Znak Fabryka Słów Media Rodzina Iskry Purpose Akcent Jaguar W.A.B. Telbit Radwan Piąty Peron WSQN Replika E-tekst Piórem Feniksa Edupedia Audiobook Złote myśli

Statystyki: Wiersze: 9701 | Proza: 2330 | Publicystyka: 721 | Komentarze: 68306 | Użytkownicy: 12452
Online(21): 21 gości i 0 zarejestrowanych: