najnowsze

Pseudonim: FeliciaM.
O sobie: Nie piszę po to, żeby się wszystkim podobało. Moja twórczość nie jest do "podobania się". Jest po to, by otwierać klapki w głowach. To najcenniejszy wyraz uznania.
Napisanych prac:
- wiersze: 2
- proza: 5
- publicystyka: 10

Średnia ocen: 4.2
Użytkownik uzyskał: 92 komentarzy

Najlepiej oceniane prace:
"BLACKsummers'night" 24.11.2013
"Beyoncé" 22.12.2013
"The Electric Lady" 27.09.2013
"Lift Your Spirit" 23.11.2013
"Now, Then & Forever" 06.11.2013

Inne prace tego autora:
"BLACKsummers'night" 24.11.2013
"Now, Then & Forever" 06.11.2013
"Lift Your Spirit" 23.11.2013
"The Electric Lady" 27.09.2013
"Moods And Messages" 23.12.2013


Najnowsze recenzje (wszystkie):
"Łopatą do serca" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Stephen King. Sprzedawca..." - zingela
"Kuchenne rewolucje - Nowe..." - jazzu
"System Białoruś" - Edward Horsztyński
"Mechanik Dusz: Autowiwisekcja" - subtelny demon
"Simon i dęby" - Srebrna
"Moods And Messages" - FeliciaM.
"Beyoncé" - FeliciaM.

Now, Then & Forever

Wykonawca: Earth, Wind & Fire
Gatunek: Adult Contemporary R&B
Cena: 69,99 zł zł
Rok wydania: 2013
Wytwórnia: Sony Legacy


Tytuł pierwszego od ośmiu lat wydawnictwa legendarnego zespołu utożsamianego z gatunkami disco, funk oraz soul bardziej pasuje do kompilacji największych przebojów grupy. Tymczasem nowy materiał zawierający 10 premierowych utworów potwierdza muzyczną klasę Earth, Wind & Fire, jednak nie wpisuje się w jego dziedzictwo. Now, Then & Forever zapowiadany był jako powrót do najbardziej klasycznego brzmienia E, W & F po latach uwspółcześnienia brzmienia i produkcji na kilku ostatnich albumach. Rzeczywiście, do pewnego stopnia założenie to zostało spełnione - słychać wszystko to, co jest najbardziej charakterystyczne dla stylu tego zespołu - żywe instrumenty (zwłaszcza ogniste sekcje dęte), falsetowe wokalizy Philipa Baileya oraz niezmiennie pogodny ton utworów, z którego zasłynęli weterani afroamerykańskiej muzyki i którym zdobyli serca słuchaczy. Rozczarowuje natomiast strona kompozycyjna, zwłaszcza ballady, niegdyś ujmujące ciepłem i elegancją smooth soulu. Obecnym na płycie Love Is Law czy Guiding Lights brakuje polotu, nierzadko są rozwleczone, a takie Got To Be Love za sprawą linii basowej niebezpiecznie wręcz zahacza o nurt niechlubnie zwany elevator music. Innymi słowy, słucha się go tak gładko, że po kilku minutach wylatuje z głowy. Jest to tym bardziej rozczarowujące, że Earth, Wind & Fire wymieniani są w czołówce najbardziej zasłużonych, docenianych i popularnych grup funkowych w latach 70. Basista Verdine White na Now, Then & Forever jest jednak o całe mile daleko od funku. Nieco lepiej mają się szybsze kawałki, takie jak Dancefloor, My Promise, Sign On, przywołujące na myśl erę disco i przeboje takie jak Jupiter, September czy Fantasy, będące zarazem dalekimi do nich nawiązaniami. Trudno jednak przypuszczać, aby zapoczątkowały odrodzenie się gatunku disco, którego złoty okres przypada na przełom lat 70. i 80. ubiegłego wieku, mimo popularności ostatnich projektów takich grup jak Daft Punk, która na Random Access Memories prezentuje house w stylu retro, odwołujący się do początków muzyki elektronicznej oraz disco właśnie. Najciekawszym i najbardziej udanym utworem na Now, Then & Forever okazuje się instrumentalne Splashes, dzięki rewelacyjnemu połączeniu wokaliz i trąbki, i subtelnego wibrafonu. To właśnie on, a nie wymienione powyżej tytuły, wydaje się przywoływać najlepsze czasy dla zespołu, jakim niewątpliwie były całe lata 70. Now, Then & Forever raczej nie zajmie ważnego miejsca wśród albumów wydanych w mijającym roku. Usatysfakcjonuje co prawda słuchaczy zmęczonych wszechogarniającą falą syntetycznej muzyki EDM oraz popu wylewającego się z głośników radioodbiorników, lecz wątpliwym pozostaje, czy wryje się na trwałe w ich świadomość. Dla fanów dopiero rozpoczynających przygodę z muzyką zespołu jest pozycją absolutnie nieobowiązkową.

Zalety:
- wykonanie
- żywe instrumenty
- zachowane chararkterystyczne brzmienie zespołu

Wady:
- "letnia" temperatura utworów
- poprawność – w przypadku takiej legendy to absolutnie za mało




Płeć: nieznana
Ocena: 3
Liczba komentarzy: 4    
Data dodania: 06.11.2013r.

1     

zingela Użytkownik 10 11 2013 (22:11:26)

Szanowna Użytkowniczko,

jak Pani być może wiadomo, jestem redaktorem publicystyki, nie posiadam tytułu grafika ani administratora strony. W związku z czym, co pewnie jest równie mało oczywiste jak ujawniony przed chwilą fakt, nie mam wpływu na to, co działa, a co nie. Robię to, co mi powierzono, czyli - uwaga! - komentuję prace, jak zauważył MJ, nieudolnie. Prawdę mówiąc, nie bardzo mnie interesuje to, jak działa strona, bo nie ja się tym zajmuję. Wszelkie uwagi polecam kierować do Administratora (Pawlak). Wcześniejszą Pani uwagę pozostawiłam bez komentarza, bo zdawało mi się, że rzeczą powszechnie znaną jest zakres moich obowiązków. Proszę wybaczyć pochopną ocenę. Proszę wybaczyć również śmiałość, z jaką pozwolę sobie przypomnieć, że istnieje coś takiego jak Prywatna Wiadomość. Aby ją utworzyć, należy nacisnąć na kopertę u góry ekranu oraz wybrać nadawcę. Komentarze takie jak te, które piszemy (łamię te oczywistą zasadę dodawania opinii pod tekstem wyłącznie na jego temat po to, by podkreślić komfort prywatnej korespondencji), nie powinny znajdować się pod pracami. Ani występować w komentarzach do Profilu.

Z wyrazami szacunku,
zingela

zingela Użytkownik 08 11 2013 (23:29:09)

Użytkownik ocenił pracę na 3

FeliciaM. (krzyczę)! Czy Ty pierwszy raz piszesz recenzję? Nie. Czy pierwszy raz komentuję Twoją pracę? No nie. Wiesz, że jestem wredna i się czepiam interpunkcji? No wiesz, więc wytłumacz mi, dlaczego znowu w TWOJEJ recenzji muszę użerać się z niewyróżnionymi kursywą bądź cudzysłowem tytułami? Nie wszystkie co prawda, ale jednak. Przywołuję do porządku! ;)

Poza tym recenzja przeciętna. Stać Cię na więcej. Co prawda dosyć fachowo podeszłaś do płyty, ale dla mnie to taka notka informacyjna, bez polotu i kształtu. Czekam na inne prace - lepsze.


MJ Użytkownik 10 11 2013 (01:16:58)
Cztery linijki poświęcone interpunkcji, dwie - merytorycznej stronie samego tekstu, o ile w ogóle można to tak nazwać. Komentarz na poziomie, nie ma to tamto.

FeliciaM. Użytkownik wpmt 10 11 2013 (13:53:56)
Droga Pani redaktor!
Już zwracałam Pani uwagę na na niedziałający kod html na stronie, jednakże bez odpowiedzi. Pragnę podkreślić, że używałam kursywy w celu wyróżnienia tytułów, lecz widocznie formatowanie tekstu nadal pozostawia wiele do życzenia. Proszę o rozpatrzenie mojej uwagi odnośnie strony technicznej portalu. Z poważaniem,
FeliciaM.


Musisz się zalogować aby móc pisać komentarze.

Znak Fabryka Słów Media Rodzina Iskry Purpose Akcent Jaguar W.A.B. Telbit Radwan Piąty Peron WSQN Replika E-tekst Piórem Feniksa Edupedia Audiobook Złote myśli

Statystyki: Wiersze: 9701 | Proza: 2330 | Publicystyka: 721 | Komentarze: 68306 | Użytkownicy: 12452
Online(16): 16 gości i 0 zarejestrowanych: