najnowsze

Pseudonim: KillerBanana
O sobie: "Możemy godzinami dyskutować o miłości, lecz tak jej nie zrozumiesz, ani też nie zaznasz."
Napisanych prac:
- wiersze: 51
- proza: 1
- publicystyka: 1

Średnia ocen: 5.0
Użytkownik uzyskał: 254 komentarzy

Najlepiej oceniane prace:
"Kałuże" 26.08.2013
"Ma cherie" 29.09.2013
"Waga istnień" 21.04.2014
"Misianka" 28.03.2013
"***(Uwierz mi)" 09.07.2013

Inne prace tego autora:
"Pasożyt" 04.06.2015
"Oby" 12.01.2013
"Marzenie" 19.02.2013
"Będę" 27.01.2013
"***(Na podłodze...)" 02.11.2013


Najnowsze recenzje (wszystkie):
"Łopatą do serca" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Stephen King. Sprzedawca..." - zingela
"Kuchenne rewolucje - Nowe..." - jazzu
"System Białoruś" - Edward Horsztyński
"Mechanik Dusz: Autowiwisekcja" - subtelny demon
"Simon i dęby" - Srebrna
"Moods And Messages" - FeliciaM.
"Beyoncé" - FeliciaM.

Ma cherie

Wykonawca: Mirosław Czyżykiewicz
Gatunek: Poezja śpiewana
Cena: 36,20 zł zł
Rok wydania: 2013
Wytwórnia: Pomaton EMI


Powszechnie wiadomo, że lepiej kiedy artysta śpiewa swoje własne twory. Cóż - Mirosław Czyżykiewicz to jeden z niewielu wyjątków. Nie mam tutaj oczywiście zamiaru wyzywać genialnego barda od poetyckich beztalenci - wręcz przeciwnie, jest najwyższej klasy maszyną do pisania tekstów (za certyfikat jego umiejętności może posłużyć płyta „Autoportret”, składająca się tylko i wyłącznie z autorskich utworów). Chodzi raczej o głos. O śpiewanie Grechuty lepiej niż Grechuta. O spływający na mózg deszcz niepokojących neuronów. O nieposkromione emocjonalne Tsunami zalewające wybrzeża duszy. O fale dźwiękowe zaginające upływ czasu. O jeden z najlepszych możliwych darów od Boga. Poważnie, Czyżykiewicz to człowiek, który głosem rozpościera waginy! Po owym artyście trzeba spodziewać się perfekcji. Genialne interpretacje wielkich, znanych poetów od lat spływają na deski świata i jak wymarzony kochanek łechtają oblicza miłośników tego rodzaju muzyki. W tym wypadku jest równie idealnie. „Ma Cherie”(na polskie „Moja Droga”) to tytuł wiersza napisanego przez O. Mandelsztama - nietrudno się domyślić, że pan Mirosław zamieścił jego śpiewaną wersję na najnowszym krążku. Oprócz tego znajdziemy tu „Marionetki” Norwida, „Noc” Broniewskiego, ukochanego przez barda Brodskiego z fragmentem „Części mowy”, a nawet Szekspira - i wiele innych. Pełna lista znajduje się na oficjalnej stronie wykonawcy. Tym wydaniem Czyżykiewicz odbiega jednak - w żadnym wypadku poziomowo - od dotychczas wykonywanych wierszy. Inny styl, muzyka miejscami mniej przygnębiająca i niepokojąca, pełna wstawek nawiązujących do mikroklimatu śpiewanego utworu. Nie jest to już poezja tak „brudna”. Co ciekawe - artysta wykonuje wiersz znanego polskiego aktora - Pawła Królikowskiego pod tytułem „Powiedz z kim”. Jedynym mankamentem, jak dla mnie, jest interpretacja „Potępienia rozkoszy” Jacka Kaczmarskiego, ale zapewne powoduje to moja miłość do twórczości nieżyjącego już artysty i przywiązanie do oryginału wykonywanego wiersza. Słowem - Czyżykiewicz po raz kolejny wspiął się na wyżyny artyzmu i przyniósł godny chwalenia krążek, który miłośników poezji śpiewanej przyciągnie na długie godziny. Całość prezentuje najwyższy poziom i nie mam nic do zarzucenia współczesnemu bardowi. Warto pójść do sklepu i za zarobione pieniądze zakupić ową płytę, a potem siąść przy rozpalonym kominku z butelką wina w ręce - wsłuchać się. Nie ma nic piękniejszego.

Zalety:
- niepowtarzalny klimat i doznania
- perfekcyjne wykonanie
- boski głos
- najwyższej klasy teksty
- wiele godzin obcowania z genialną poezją

Wady:
- chciałoby się słuchać więcej i więcej, i więcej




Płeć: nieznana
Ocena: 6
Liczba komentarzy: 1    
Data dodania: 29.09.2013r.

1     

zingela Użytkownik 10 10 2013 (23:16:03)

Użytkownik ocenił pracę na 6

No i mam chyba ideał recenzji. Przystępnie i genialnie napisana, bezpośrednio, ciekawie, dosadnie, o tym, co najważniejsze. Krótka i na temat. Bardzo krótka i bardzo na temat. Jest profesjonalna, ale nie do końca. Profesjonalizm kojarzy się (przynajmniej mi) ze sztywniactwem, szablonem. Tu tego nie ma. Jest świeżość. I oby była jak najdłużej, jestem zachęcona do posłuchania płyty. Recenzja naprawdę piękna. Poniżej kilka potknięć.

swoje własne twory


nie utwory?

płyta Autoportret


nie rozumiem - czy cudzysłowy/ kursywa w tytule jest niemodna?

emocjonalne Tsunami


dlaczego wielka litera?

nie trudno


razem

godny chwalenia


nie lepiej: godny pochwały?

perfekcyjne wykonanie


Tak jak już pisałam dziś w jakimś komentarzu - na wykonanie składa się kilka czynników - głos, klimat, instrumenty itd., dlatego jakoś inaczej bym to napisała.


Musisz się zalogować aby móc pisać komentarze.

Znak Fabryka Słów Media Rodzina Iskry Purpose Akcent Jaguar W.A.B. Telbit Radwan Piąty Peron WSQN Replika E-tekst Piórem Feniksa Edupedia Audiobook Złote myśli

Statystyki: Wiersze: 9701 | Proza: 2330 | Publicystyka: 721 | Komentarze: 68306 | Użytkownicy: 12452
Online(67): 67 gości i 0 zarejestrowanych: