najnowsze

Pseudonim: jazzu
Imię: Dawid
Skąd: Poznań
O sobie: Nie ufaj mi, nie znam(y) się.
Napisanych prac:
- wiersze: 340
- proza: 11
- publicystyka: 17

Średnia ocen: 4.7
Użytkownik uzyskał: 1182 komentarzy

Najlepiej oceniane prace:
"Oczy Julii / Ojos de Julia" 27.03.2011
"Poeci" 01.05.2010
"Kuchenne rewolucje - Nowe..." 22.04.2014
"Contagion – Epidemia strachu" 17.11.2011
"Sala samobójców" 06.03.2011

Inne prace tego autora:
"Sala samobójców" 06.03.2011
"Contagion – Epidemia strachu" 17.11.2011
"8" 10.08.2011
"Baby są jakieś inne" 17.10.2011
"Poeci" 01.05.2010


Najnowsze recenzje (wszystkie):
"Łopatą do serca" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Infekcja" - Vår
"Stephen King. Sprzedawca..." - zingela
"Kuchenne rewolucje - Nowe..." - jazzu
"System Białoruś" - Edward Horsztyński
"Mechanik Dusz: Autowiwisekcja" - subtelny demon
"Simon i dęby" - Srebrna
"Moods And Messages" - FeliciaM.
"Beyoncé" - FeliciaM.

Kuchenne rewolucje - Nowe przepisy Magdy Gessler

Autor książki: Magda Gessler
Rodzaj: Książka kulinarna
Język: polski
Stron: 160
Wydawca: Wydawnictwo Znak


Jak napisać recenzję książki kucharskiej, nie próbując chociaż jednego dania z niej? Nie da się. Dlatego po otrzymaniu książki poczekałem kilka dni, aż nastanie Wielkanoc i spełni się zapowiedź bliskiej mi osoby: „Zrobię kurczaka faszerowanego zamarynowanego w piwie”. Myślę sobie „Poczekamy, zobaczymy”. Kilka dni minęło i się nie zawiodłem. Przygotowany kurczak okazał się świetny, nie wiem czy podobnego serwują w Cieszynie (każdy przepis ma odnośnik do sezonu i odcinka, z którego pochodzi), ale ten był wyjątkowo smaczny. Dość o moim jedzeniu (a szkoda), gdyż należy się skupić na recenzji książki kucharskiej „Kuchenne rewolucje – Nowe przepisy Magdy Gessler” Wydawnictwa Znak. Jest to kolejna odsłona przepisów restauratorki, nawiązujące do programu telewizyjnego „Kuchenne rewolucje Magdy Gessler” (sezony 5-8). Program ten jest polską odsłoną programu Gordona Ramsaya „Ramsay’s Kitchen Nightmares”, lecz nie kojarzę książki kucharskiej, która powstałaby na bazie jego programów – za to pierwszy plus. Z książką Magdy Gessler możemy podróżować po polskich restauracjach nie wyjeżdżając ze swojego miasta. Zawarte w niej przepisy podzielone zostały na siedem grup: przystawki, zupy, sałatki, dania wegetariańskie, ryby, mięsa, desery. Podział jest dobry dla tego typu książek, jednak szkoda, że za tym nie poszła równa ilość przepisów przypadających na dział. Podczas gdy wielbiciele różnego rodzaju zup i mięs mogą być zadowoleni, to lubujący się w deserach będą nieco zawiedzeni. Mogę to przypisać do minusów książki, bo desery są naprawdę godne uwagi. I słychać tylko delikatny jęk zawodu, gdy okazuje się, że jest ich zaledwie pięć (przepisów na zupy jest szesnaście, a na mięsa trzynaście). Czas na podejście od strony technicznej do książki. „Kuchenne rewolucje – Nowe przepisy Magdy Gessler” są bardzo dobrze przygotowaną książką pod względem szaty graficznej, Dużo fotografii potraw w sąsiedztwie starannie wyselekcjonowanych kolorów i ozdobnych naczyń czy narzędzi kuchennych. W podziękowaniach można wyczytać, że w sesji fotograficznej brało udział Stowarzyszenie Historyków Sztuki, co można odczuć przyglądając się zdjęciom potraw. Magda Gessler pisała w książce, że chciałaby, by te zdjęcia mogły być wykorzystywane jako obrazy – według mnie zamysł został spełniony całkowicie. Co do zdjęć portretowych autorki przepisów, to można mieć pewne zastrzeżenia. Dla mnie zdjęcia Magdy Gessler w pewnych kwestiach wydają się infantylne, szczególnie zdjęcie z okładki. Na początku książki mamy małe wprowadzenie, w którym mała dziewczynka (Magda Gessler) zbiera wycinki kolorych zdjęć z gazet i chciałaby każdego obdarować tak barwnym światem– może te nieco infantylne zdjęcia nawiązują do tego tekstu. Małym plusem, którego bardzo często brakuje w niektórych książkach, jest notatnik „Twoje kuchenne rewolucje”. Można w nim zapisać swoje uwagi dotyczące danych przepisów. Należy pamiętać, że większość książek z przepisami nie uczy gotować i pewne podstawy trzeba nabyć z innych źródeł, np. jak przygotować drożdże do ciasta, na czym polega hartowanie śmietany itp. Jednak czytając przepisy czujemy się prowadzeni za rękę, są napisane jasno i zwięźle, a dodatkowo z tyłu znajduje się garść pomocnych rad dotyczących przygotowywanych potraw. Podany jest czas gotowania, temperatury pieczenia, czy ilość osób przypadających na daną potrawę. Znajdziemy tutaj dania dla dwojga, jak i dla dużej rodziny (nawet dla 6-8 osób). Osobiście polecam książkę „Kuchenne rewolucje – Nowe przepisy Magdy Gessler”, gdyż zachowuje ona w sobie pewną esencję z „Kuchennych rewolucji”, za czym kryje się kulinarna podróż po Polsce (Od Sopotu po Sanok). Moim zdaniem jedyne czego brakuje tej książce, to twarda oprawa, ale to kwestia gustu i ceny (39,90zł za miękką oprawę).

Zalety:
- Przystępnie napisane przepisy
- Ładne fotografie
- Notatnik
- Poradnik

Wady:
- brak twardej oprawy
- mała ilość przepisów na desery




Płeć: mężczyzna
Ocena: 5
Liczba komentarzy: 1    
Data dodania: 22.04.2014r.

1     

Pawlak Właściciel 25 04 2014 (17:42:01)

Użytkownik ocenił pracę na 5

Recenzję czyta się bardzo przyjemnie. Mam do niej tylko jedną uwagę:

lecz nie kojarzę książki kucharskiej, która powstałaby na bazie jego programów – za to pierwszy plus.


Nie rozumiem na czym polega ten plus - na oryginalności? Słabo, bo w Polsce jest moda na robieniu książek z wszelkich kulinarnych produkcji.

Też żałuję, że tak mało uwagi poświęcono deserom! Przecież to najważniejszy rodzaj jedzenia :D


Musisz się zalogować aby móc pisać komentarze.

Znak Fabryka Słów Media Rodzina Iskry Purpose Akcent Jaguar W.A.B. Telbit Radwan Piąty Peron WSQN Replika E-tekst Piórem Feniksa Edupedia Audiobook Złote myśli

Statystyki: Wiersze: 9700 | Proza: 2330 | Publicystyka: 723 | Komentarze: 68312 | Użytkownicy: 12452
Online(35): 35 gości i 0 zarejestrowanych: